Salam 1 malaysia buat hampa semua naa.. heh..yayaya.. tau.. dah lama tak hapdet blog.. yala.. bukan ramai yang dok follow pon.. macam syok seniri pon ada tau.. huhu.. la ni bonda ikot suka rajin bonda ja nak hapdet blog.. macam la ni ada sikit rajin laa.. biasa la.. bila nak hapdet ja ada ja benda yang nak kena buat.. so, agak bersawang la kan.. lagipon la ni jadual harian bonda lain dah.. sebab la ni zafeerah dah pi sekolah agama.. so bonda akan hantaq & ambik dia lah.. ok! berbalik pada tajok entri kali ni.. ekceli, yang suka minta tolong bonda buat bihun hailam ni maksu ler.. bukan selalu.. tapi bila tekak dia rasa nak makan, dia minta tolong la bonda buatkan.. dia akan beli semua bahan2.. jom.. bonda share resipi cara bonda..
Mesti la ada bahan2 kan.. kalo takdak bahan nak masak lagumana kan.. :-D
bihun..
isi ayam, udang, sotong.. selalunya bonda akan boh fishcake ngan fishball.. tapi bonda terlupa nak beli.. lagipon boh tiga makhluk ni pon dah meriah dah kan.. heh..
sayoq sawi, tepung jagung, bawang putih dalam 3 ulas, serbuk lada hitam..
kicap manis cap kipas udang..
Cara2 :
dalam belanga ( orang keyel panggey kuali yer.. haha ), boh minyak agak2 ja.. pastu tumeh bawang putih yang dah diketok sampai kuning2 sket.. bukan sampai garing/hangit naa..
pastu masokkan bihun.. bihun tu ampa rendam dulu awai2.. buat macam besa la..macam ampa rendam selalu sebelom buat bihun goreng tu.. bukan celoq ngan ayaq panas naa.. then dah boh bihun, ampa boh la kicap manis sket.. agak2 ja color macam dalam gambaq tu..goreng tebalik sana tebalik sini.. pastu.....
cedok boh dalam pinggan laguni.. paham? cedok sampai licin belanga tu.. ampa tak payah basoh dah belanga tu..
dalam belanga yang sama, boh ayaq dalam 5 mug ( bonda buat anggaran dalam dua pinggan tau.. ) ikot ampa la nak kuah banyak mana.. jangan banyak2 sangat.. bukannya ampa nak berenang dalam kuah tu.. pastu boh la isi ayam.. agak dah nak didih,
boh plak udang ngan sotong.. masa ni perasakan dengan sos tiram dalam 2 sudu besaq.. serbuk lada hitam sket, garam sket, ajinomoto sket.. agak2 sesedap rasa la kan.. ( sebelom ni, kalo nak senang, bonda just letak kiub ayam knorr ja nak gantikan dengan garam & ajinomoto..sebab kiub dah cukop rasa dah.. nak buat tadi tengok kiub abeh.. tu yang ganti ngan garam & ajinomoto.. )
pastu ampa bancoh tepong jagong.. ni agak2 jugak tau.. nak habaq banyak mana pon tatau.. nak senang macamni, ampa bancoh dulu dalam 2 sudu besaq, pastu tuang dalam kuah tu.. then ampa kacau2 tengok pekat tara mana yang ampa nak.. jangan terlalu pekat tau.. tak best!
bukak api kuat terus.. last skali boh sawi..
pastu tuang la kuah hailam dalam pinggan yang ada bihun tadi.. siapppp!!!
Bila dah siap, bawa la bihun hailam tu p kat meja makan, dok diam2 baca doa makan, makan!!! hehehe..
opsss! mama satu rambot mana satu bihun ni???
haa.. baru nampak muka kan.. sedap tak kakak???
dia jawab : sedap!
berani kata tak sedap.. bonda soh stop makan lala tu jugak.. muehehehe..
ni acu punya pinggan.. dia makan sepinggan sorang dia.. lagi sepinggan bonda kongsi dengan mommy & zafeerah.. kami kongsi sebab puan mommy balik keja dah makan nasi.. encik daddy tamau.. dia dah kenyang.. bonda plak tak rasa nak makan sangat.. kenyang sebab perabih bihun sup zuyyin eryna..
Kalo nak lagi syok, amik cabai melaka potong2, boh kicap masin sket.. perah asam limau sket.. baru best! malamni takdak cabai kicap sebab mommy lupa nak beli kicap masin..
ok! Selamat mencuba ya!
Dap2...nak try masak la nanti..hehehhe
BalasPadamNk try lha..
BalasPadamTerima kasih atas resepi..saya baru sudah buat..simple tapi sedap..thanx bonda 😊
BalasPadamHehe thanks share resepi... utara version betul :D
BalasPadamSedap
BalasPadam